St.-Hubertusviering 2014

Archief

Hunting Meux 2014

Clubmatch 2014

Wandeling Tessenderlo 2014

Sint-Hubertusviering 2014

Wandeling Breskens 2015

EHBO voor (jacht)honden 2015

Jagd Kalkar 2015

Wandeling Averbode 2015

Hunting Gent 2015

Wandeling Berlare 2015

Proevenwedstrijd Nijvel 2015

Sint-Hubertusviering 2015

St.-Hubertusviering 2014


Traditiegetrouw organiseert Harmonie Sinfonia de SintHubertusviering met o.a. een wildverkoop, markt met streekprodukten, openluchtviering met wijding van de dieren, en dit voorafgegaan door een optocht van ruiters, koetsen, jagers en dierenliefhebbers.       

Dit jaar viel de herdenking van de patroonheilige van de jacht op 9 november, en de aanwezigheid van onze vereniging kon hierbij uiteraard niet ontbreken. We kenden een talrijke opkomst van onze leden die hun dieren hebben laten wijden die dag, daarna konden ze zich uitleven door een heerlijke herfstwandeling in de bossen rondom Geel-Bel. 


Wie was eigenlijk die Heilige Hubertus ?

De heilige Hubertus van Luik (655-727) was de laatste bisschop van Maastricht en de eerste van Luik.  Over het leven van Hubertus bestaan zeven beschrijvingen. Hieruit is de legende van Sint-Hubertus uiteindelijk ontstaan.   Hubertus was een zoon van de hertog van Aquitanië en leidde een werelds leven. Op Goede Vrijdag van het jaar 683 ging hij op jacht, hoewel dat een zeer oneerbiedige activiteit was op die dag. Hubertus bespeurde een groot hert, en joeg er achteraan met zijn honden. Toen hij het hert bijna te pakken had en het dier zich naar hem toekeerde wilde hij het neerschieten. Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei. Een stem zei hem naar Lambertus van     Maastricht te gaan. Sindsdien staat Sint Hubertus bekend als patroonheilige van de jacht.

Na zijn overlijden Op 30 september 825 werd zijn stoffelijk overschot van Luik naar de abdij van Andage overgebracht. Hierdoor werd Andage al spoedig een bedevaartsoord en de plaatsnaam veranderde na enige tijd in Saint-Hubert. De basiliek die bij de abdij werd opgericht, werd naar Hubertus van Luik vernoemd: de Basiliek van Sint-Hubertus. 

Naamdag en patroonheilige Omdat hij eens een man van hondsdolheid genas, wordt hij speciaal aangeroepen tegen deze ziekte. Daartoe wordt ook tegenwoordig nog het zogenaamde hubertusbrood gezegend. Zijn naamdag is 3 november. Andere patroonheiligen van de jagers zijn Sint Eustatius/Sint Eustachius (20 september), Sint Gilles/Sint Egidius (1 september) en Sint Bavo/Sint Baaf (1 oktober).